Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

                 Składniki:

 

garść suszonych grzybów (100 g), najlepiej prawdziwków (ewentualnie mieszanych z podgrzybkami), 2 ząbki czosnku, 4 średnie buraki,2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (marchewka, cebula, pietruszka, por),suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki, 3 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 

 

               Wykonanie: 

 

Grzyby opłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić na noc do namoknięcia. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w przez około 1 godzinę (sprawdzić czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi). Rozwinąć z folii, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do wrzącego wywaru z warzyw dodać majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dodać starte buraki, doprawić solą i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów. Kilka grzybków pozostawić w zupie, resztę wykorzystać do farszu na uszka.

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl