GRZYBY  w niektórych kulturach są tematem wielu legend i odgrywają w obrzędach rolę magiczną. Grzyby od wieków są wielką chlubą i ozdobą kuchni polskiej, a wieczerza wigilijna jest pełna potraw przyrządzanych z nich lub z ich dodatkiem - suszone grzyby smażone, kotleciki z grzybów, kapusta z grzybami, uszka do barszczu, zupy grzybowe, barszcze i zupy rybne z grzybami, kasze wypiekane z grzybami, no i oczywiście dziesiątki farszów do pierogów oraz kulebiaków. 

Ponadto Grzyby są doskonałym, naturalnym składnikiem zdrowej diety. Suszone grzyby zawierają ok. 20% białka, mają także wysoką zawartość ryboflawiny (witaminy B2). Nie zawierają tłuszczu, sodu ani cholesterolu, mają też mało kalorii. Grzyby są dobrym źródłem niacyny (witaminy B3) i kwasu pantotenowego (witaminy B5).

 

!!! Suszenie to tradycyjna metoda pozwalająca na zachowanie wyjątkowego smaku grzybów leśnych przez cały rok.!!!