Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

Składniki

 

1 kg kapusty kwaszonej, 15 dag grzybów suszonych (nie muszą być prawdziwki ważne aby były aromatyczne), 1/2 kg renet kilka, suszonych śliwek, 2 cebule, 3 łyżki oleju., 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki kminku, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego

 

Wykonanie:

 

Grzyby i śliwki myjemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka wkładamy kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, pokrojone jabłka i cebulę, 2 łyżki cukru. Wsypujemy kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu wrzucamy liście laurowe. Wszystko to mieszamy i zalewamy wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusimy na malutkim ogniu. Jednocześnie w małym rondelku gotujemy w 2 szklankach wody namoczone grzyby. Gdy grzyby już ugotują się na miękko, kroimy je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlewamy do kapusty. Wszystko razem dusimy 20 minut. Dobrze jest taką kapustę z grzybami przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez pół godziny podduszać. W dzień Wigilii zagotowujemy ją na małym ogniu, a na patelni z mąki i oleju robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy w niej 3-4 łyżki kapusty, wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 minut. Kapustę z grzybami podajemy z krokiecikami z ziemniaków i orzechów

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl