Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

Składniki:

 

50 dkg klusek według przepisu poniżej, 50 dkg świeżych lub mrożonych podgrzybków, 2 cebule, pół szklanki śmietany, 1 żółtko, 2 łyżki masła, sól, pieprz

 

Wykonanie: 

 

1. Grzyby namoczyć na 2-3 godziny, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły (potrzeba około 2 szklanek wody). 

2. Do 1,5 szklanki wywaru z grzybów wsypać kaszę, gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i gęsta. 

3. Boczek pokroić w grubą kostkę, zesmażyć razem z cebulą. 

4. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pokrojone w paski grzyby, boczek razem z wytopionym z niego tłuszczem i cebulą, jajka, sól i pieprz, wymieszać. 

5. Dobrze wyrobioną masę wyłożyć do formy do pieczenia wysmarowanej uprzednio masłem. 

6. Zapiekać w temp. 130°C przez 30 min. 

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl