Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

Składniki:

 

1 kg ryby słodkowodnej (tołpyga, szczupak, lin, bużański jaź) 5 dkg suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 1 łyżeczka mąki, 2 cebule, sól, pieprz biały, 2-3 łyżki octu winnego

 

Wykonanie:

 

1. Grzyby umyć i zalać 0,5 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać. Wywar zachować. 

2. Oczyszczoną i umytą rybę pokroić w poprzek na kwałki (w dzwonka) i sparzyć wrzątkiem. 

3. Dzwonka ryby przekroić wzdłóż kręgosłupa, zdjąć skórę i usunąć kręgosłup. 

4. Tak odfiletowaną rybę skropić octem winnym, posypać solą i pieprzem i poddusić na przyrumienionej na maśle cebuli. 

5. Dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. 

6. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią rybę i dusić jeszcze 5 min. 

Nie mieszać, a jedynie wstrząsać. Podawać z kaszą gryczaną niepaloną lub kładzionymi kluskami. 

Kluski kładzione: 1 szklanka mąki, 1 łyżka masła, ciepła woda. Masło rozetrzeć z mąką i rozprowadzić ciepłą wodą tak, aby ciasto było dosyć gęste. Kłaść kluski na osolony wrzątek łyżką zanurzając ją w tym wrzątku. Gotować 5 min.

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl