Składniki:

 

16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm, 3 szklanki mleka, 2 jajka, 1/2 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mąki, natka pietruszki, olej do smażenia, sól

 

Wykonanie:

 

Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąć

z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką.

Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.