Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

Składniki

 

1,5 kg miękkiej wołowiny ,100-150g suszonych grzybów leśnych, 2 cebule, 1 jajko, 4 łyżki startego wcześniej ususzonego chleba razowego, sól, pieprz, smalec, 2 czubate łyżeczki mąki. 

 

Wykonanie:

 

Grzyby starannie płuczemy. Zalewamy zimną wodą na kilka godzin. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy dość płasko, dodajemy sól i pieprz. Przygotowujemy farsz: po namoczeniu grzyby odsączamy, kroimy i przysmażamy razem z cebulą. Następnie, wciąż mieszając na wolnym ogniu, dodajemy cheb razowy, doprawiamy do smaku, a na koniec zalewamy rozmąconym jajkiem, mieszamy i wyłączamy. Farsz zawijamy w płaty mięsa (można je spiąć wykałaczką). Całość rumienimy na patelni a potem dusimy z dodatkiem bulionu lub wody, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy potrawę mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl