Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

Składniki:

 

- włoszczyzna lub kostka warzywna

- 2/3 łyżki oleju

- łazanki (można je kupić już gotowe)

- 100 g suszonych grzybów

- 1 duża cebula 

 

Sposób przyrządzania:

 

*Grzyby (mogą być to Podgrzybki lub Borowiki) kruszymy, zalewamy 1/2 litra wody i odstawiamy co najmniej na 2 3 godziny. Najlepiej je namoczyć dzień przed gotowaniem. 

*Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się dobrze zrumieni. 

*Obieramy jarzyny. 

*Do grzybów dolewamy 1 litr wody, zagotowujemy.

* Dodajemy jarzyny w całości (lub kostkę warzywną), usmażoną cebulę, solimy, trochę pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż grzyby będą miękkie (szybciej miękną grzybowe kapelusze, nogi potrzebują więcej czasu

*Gotujemy łazanki. Rozkładamy do talerzy. Z zupy wyjmujemy jarzyny (możemy je wykorzystać do sałatki jarzynowej) i zalewamy nią łazanki. Zupę można gotować w szybkowarze, będzie szybciej (15 min).

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl