Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl
Eko-Grzyb Zmienia nazwę na Grzybek-pl

Składniki:

 

- włoszczyzna lub kostka warzywna

- 2/3 łyżki oleju

- łazanki (można je kupić już gotowe)

- 100 g suszonych grzybów

- 1 duża cebula 

 

Sposób przyrządzania:

 

*Grzyby (mogą być to Podgrzybki lub Borowiki) kruszymy, zalewamy 1/2 litra wody i odstawiamy co najmniej na 2 3 godziny. Najlepiej je namoczyć dzień przed gotowaniem. 

*Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się dobrze zrumieni. 

*Obieramy jarzyny. 

*Do grzybów dolewamy 1 litr wody, zagotowujemy.

* Dodajemy jarzyny w całości (lub kostkę warzywną), usmażoną cebulę, solimy, trochę pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż grzyby będą miękkie (szybciej miękną grzybowe kapelusze, nogi potrzebują więcej czasu

*Gotujemy łazanki. Rozkładamy do talerzy. Z zupy wyjmujemy jarzyny (możemy je wykorzystać do sałatki jarzynowej) i zalewamy nią łazanki. Zupę można gotować w szybkowarze, będzie szybciej (15 min).

 

                 Składniki:

 

garść suszonych grzybów (100 g), najlepiej prawdziwków (ewentualnie mieszanych z podgrzybkami), 2 ząbki czosnku, 4 średnie buraki,2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (marchewka, cebula, pietruszka, por),suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki, 3 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 

 

               Wykonanie: 

 

Grzyby opłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić na noc do namoknięcia. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w przez około 1 godzinę (sprawdzić czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi). Rozwinąć z folii, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do wrzącego wywaru z warzyw dodać majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dodać starte buraki, doprawić solą i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów. Kilka grzybków pozostawić w zupie, resztę wykorzystać do farszu na uszka.

 

Składniki:

 

żeberka,butelka barszczu, grzyby suszone(borowiki białe), 2 cebule, 3 liście laurowe, 2ząbki czosnku, masło, majeranek, przyprawy - sól i pieprz

 

Wykonanie:

 

* Ugotuj żeberka w wodzie z liściem laurowym i suszonymi grzybami

* Posiekaj drobno cebulę i czosnek i usmaż na maśle

* Dodaj usmażoną cebulę z czosnkiem do wody z ugotowanym mięsem i grzybkami, i dokładnie wymieszaj

* Dodaj do wywaru barszcz biały, dopraw solą, pieprzem i majerankiem

* Zagęść zupę mąką i podaj do jedzenia

 

Składniki

 

400 g kapusty kiszonej, 550 g wywaru jarzynowego ,250 g żeberek wieprzowych, 80 g grzybów, suszonych przyprawy: sól, pieprz, kminek 

 

 

Wykonanie

 

Gotujemy wywar jarzynowy z dodatkiem żeberek wieprzowych, w trakcie dodajemy uprzednio namoczone grzyby, przyprawiamy do smaku. Podajemy na jedną porcję: 200 g zupy, 50 g żeberek, 50 g ziemniaków

 

Składniki

 

1,5 kg miękkiej wołowiny ,100-150g suszonych grzybów leśnych, 2 cebule, 1 jajko, 4 łyżki startego wcześniej ususzonego chleba razowego, sól, pieprz, smalec, 2 czubate łyżeczki mąki. 

 

Wykonanie:

 

Grzyby starannie płuczemy. Zalewamy zimną wodą na kilka godzin. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy dość płasko, dodajemy sól i pieprz. Przygotowujemy farsz: po namoczeniu grzyby odsączamy, kroimy i przysmażamy razem z cebulą. Następnie, wciąż mieszając na wolnym ogniu, dodajemy cheb razowy, doprawiamy do smaku, a na koniec zalewamy rozmąconym jajkiem, mieszamy i wyłączamy. Farsz zawijamy w płaty mięsa (można je spiąć wykałaczką). Całość rumienimy na patelni a potem dusimy z dodatkiem bulionu lub wody, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy potrawę mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.

 

Atlas Grzybów

Zapraszamy na:

 oraz: www.grzyby.pl